Follow my blog with Bloglovin

31 lipca 2016

Najlepsza i najprostsza szarlotka

Robi się ją u mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu...


Składniki:

  • 3 szkl. mąki

  •  margaryna

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy 

  • 4 jajka

  • 1 szkl. cukru

  • 1, 25 dag jabłek, cynamon

     

Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, w dłoniach odciskamy z soku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części: jedna nieco większą. Większą częścią ciasta wykładamy blachę, a drugą wkładamy z powrotem do lodówki. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Na jabłka wylać pianę i na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 55 min w 160 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)