Blok czekoladowy

Nie spotkałam się jeszcze z taką osobą, której by ten oto prosty deser nie posmakował 😇






Składniki:
  • 50 dag mleka w proszku
  • margaryna
  • 0,5 szkl wody
  • 1,5 szkl cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 55 g herbatników
  • 3/4 szkl orzechów laskowych (pokrojone na mniejsze kawałki)
  • opcjonalnie rodzynki

  1. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy margarynę, wsypujemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy. 
  2. Kiedy margaryna i cukier się rozpuszczą, dodajemy kakao, mieszamy. 
  3. Do miski wsypujemy mleko w proszku i stopniowo wlewamy gorący płyn, mieszając aby składniki dobrze się połączyły. 
  4. Dodajemy połamane na kawałki herbatniki oraz orzechy, mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy w lodówce. Smacznego 😊

Komentarze