Kukurydza z sosem maślano czosnkowo pietruszkowym

Dużo czasu w ciągu dnia poświęcam na myślenie o jedzeniu 😸 No dobra. Bardzo dużo🙈🙉 I tak właśnie zrodził mi się pomysł na słodką kukurydzę, z lekkim posmakiem czosnku i pyszną natką pietruszki. :3. Jedną kukurydzą można się tak najeść, że ho ho 😜

Składniki:
  • 3 kukurydze
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  1. Do odpowiednio wymiarowego garnka względem kukurydzy wlewamy wodę (ok pół garnka), zagotowujemy. Oczyszczamy kukurydzę z liści i włosów, płuczemy. 
  2. Do wrzącej wody wsypujemy łyżkę cukru i wkładamy kukurydzę. Gotujemy ok 10 min. 
  3. Roztapiamy na patelni łyżkę masła (z tych 70 g ) wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy go ok minuty. Następnie przekładamy gorącą, ugotowaną kukurydzę na patelnie i dodajemy resztę masła, solimy do smaku. Smażymy ok minuty (nie dłużej, bo kukurydza zrobi się twarda i sucha). Na koniec wrzucamy natkę pietruszki. Najlepiej podawać w całkiem płaskim naczyniu - łatwiej jest maczać kukurydzę w maśle. Smacznego ;)

Komentarze