Follow my blog with Bloglovin

27 września 2016

Kukurydza z sosem maślano czosnkowo pietruszkowym

Dużo czasu w ciągu dnia poświęcam na myślenie o jedzeniu :D No dobra. Bardzo dużo. xD. I tak właśnie zrodził mi się pomysł na słodką kukurydzę, z lekkim posmakiem czosnku i pyszną natką pietruszki. :3. Jedną kukurydzą można się tak najeść, że ho ho :D

 



Składniki:

  • 3 kukurydze

  • 4 małe ząbki czosnku

  • 70 g masła

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól


Do odpowiednio wymiarowego garnka względem kukurydzy wlewamy wodę (ok pół garnka), zagotowujemy. W trakcie kiedy gotuje nam się woda, oczyszczamy kukurydzę z liści i włosów, płuczemy. Do wrzącej wody wsypujemy łyżkę cukru i wkładamy kukurydzę. Gotujemy ok 10 min. W trakcie roztapiamy na patelni łyżkę masła (z tych 70 g ) wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy go ok minuty. Następnie przekładamy gorącą, ugotowaną kukurydzę na patelnie i dodajemy resztę masła, solimy do smaku. Smażymy ok minuty (nie dłużej, bo kukurydza zrobi się twarda i sucha). Na koniec wrzucamy natkę pietruszki. Najlepiej podawać w całkiem płaskim naczyniu - łatwiej jest maczać kukurydzę w maśle. Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)