Follow my blog with Bloglovin

21 października 2016

Domowe fit chrupiące chipsy ziemniaczane


 Czasem nachodzi mnie ochota na chipsy, ale po przeczytaniu etykiety - odkładam je z powrotem na półkę. Postanowiłam więc zrobić domowe chipsy, nie wiedziałam czego się spodziewać. Czy będą w ogóle chrupiące, czy będą miały choć podobny smak do tych kupnych. Ale kiedy spróbowałam jeszcze gorące to zakochałam się w nich od razu <3.  Niestety nie wiem jak smakują po kilku godz, bo rodzinka od razu zjadła wszystkie :D

Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają żadnych chemicznych dodatków, a i tak są pyszne :D




Składniki:    na jedną blaszkę= mała miseczka

  • ziemniak (u mnie bellarosa - czerwona skórka)

  • łyżka oleju, dowolne przyprawy - u mnie słodka papryka i odrobina soli



    Ziemniaka obieramy, myjemy i za pomocą bardzo ostrej obieraczki tniemy je na bardzo cienkie plastry.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do ziemniaków dodajemy olej, dokładnie mieszamy za pomocą dłoni, aby każdy plasterek  był natłuszczony. Plasterki układamy obok siebie, ale tak, żeby nie zachodziły na siebie. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Po upieczeniu przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)