Follow my blog with Bloglovin

5 listopada 2016

Ryżowe muffinki z cukinią i papryką


A dla odmiany ---> muffinki ryżowe. Świetnie się sprawdzą zamiast kanapki do pracy/szkoły. Na wszelkiego typu imprezy, na kolacje. (Najlepiej smakują ciepłe)




Składniki:

 4 woreczki brązowego ryżu 

2 jajka

1/2 cukinii 

czerwona papryka

270 g wędzonego boczku

2 łyżki kaszy manny 

1 łyżeczka pieprzu czosnkowego

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 

1/3 łyżeczki papryki ostrej

szczypta kurkumy


Ryż gotujemy z kurkumą wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cukinię i boczek kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i cukinie, smażymy do czasu aż odparuje cześć wody, ale cukinia nadal będzie lekko chrupiąca. Do miski przekładamy ostudzony ryż, warzywa z boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w 180 st. Podajemy z ketchupem, lub innymi sosami ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)