Szakszuka z papryka, cebulą i kiełbasą

Danie jest dziecinnie proste, a jest świetnym urozmaiceniem śniadania. Do tego pajda świeżego chleba z masełkiem i śniadanie jak marzenie 😋

Składniki:
  • papryka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 pętka dobrej jakości kiełbasy
  • pieprz, sól
  • jajka (zależy od liczby osób) 
  1. Cebulę kroimy w piórka, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem. Kiedy cebula zmięknie wsypujemy cukier, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz dodajemy koncentrat.
  2. Zalewamy 1/4 szklanki wody, mieszamy i smażymy kilka minut. 
  3. Kiedy papryka jest już w miarę miękka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, doprawiamy. 
  4. Wyrównujemy warzywa, wbijamy jajka, zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem. (Jeśli lubimy płynne to smażymy do ścięcia się białka, jeśli zaś na twardo, to smażymy nieco dłużej) Smacznego 😘

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę koniecznie napisać czy smakowało. Również pozdrawiam ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)