Muffiny bananowo czekoladowe

Przepis na te muffinki jest jednym z moich ulubionych ;). Muffinki są miękkie, lekko wilgotne, nie za słodkie, po prostu pyszne ;). I co najważniejsze robi się je bardzo szybko 😊



Składniki:
  • 260 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 banany (ok 350 g)
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 60 g masła
  • 70 g czekolady 
  1. Mąkę przesiewamy. Masło roztapiamy i studzimy. 
  2. Do jednej miski wsypujemy: mąkę, cukry, proszek, sodę, cynamon. 
  3. A w drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane banany, dodajemy miód, jajka, mleko, masło i mieszamy. 
  4. Czekoladę kroimy w większe kawałki. 
  5. Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy czekoladę i krótko mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sprawdzają się silikonowe) i pieczemy 20-25 min w 180 st, smacznego 😋

Komentarze

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)