Ten chlebek jest mega odkryciem. Często go widziałam na grupie na Fb, ale dopiero teraz stwierdziłam, że trzeba spróbować, skoro tak wszyscy się nim zachwycają. Wystarczy 5 minut, aby zważyć składniki, wymieszać i wylać do foremki. Jest bardzo sycący! Jak dla mnie ideał! Na pewno będę go piekła często. Jak na razie 4 razy i od razu piekę 2 keksówki. Przechowuję go w lodówce. A i jeszcze jeden ogromny plus - do jego zrobienia nie potrzebujemy drożdży - które ostatnio ciężko dostać :)
Składniki:
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 300 g płatków owsianych
- 1 szklanka ulubionych nasion ( u mnie około ⅓ szklanki pestek dyni, ½ szklanki słonecznika i reszta siemienia lnianego)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka nasion chia - opcjonalnie
- 2 łyżki siemienia lnianego
Super zdrowy chlebek! lubię tego typu pieczywo, ale nie do codziennych posiłków, gdyż samo w sobie jest bardzo sycące:)
OdpowiedzUsuńO tak! Wystarcza 2 kanapki na śniadanie i full. 😊 jest ekonomiczny.
UsuńŁatwy do zrobienia i pyszny chleb!
OdpowiedzUsuńMyślę, że jest smaczny.Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie pieczenia tego chleba i bardzo ciekawa czy wyjdzie czy też można go zepsuć 😆
OdpowiedzUsuńChlebek wypróbowałam jest przepyszny.🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo 😊
UsuńKuszący przepis
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny.
OdpowiedzUsuńPytanie, co daje soda bo omyłkowo uciekłem bez 😃
Czy próbowałaś
upiec więcej i zamrozić chleb?
W czasie pieczenia odrobinę rośnie 😁.
UsuńTak mrozilam. Nic się z nim nie dzieje 😊
Piekłam i ja. Zawsze mi się udawał!
OdpowiedzUsuńChlebek cudowny! Smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńTylko w środku pojawiły się zielone kolory, czy to jakieś ziarno? Np chia. Czy już pleśń? Piekłam wczoraj i na noc pozostawiłam poza lodówką do wystudzenia.
Podpowiedzcie coś bo mój maz już się nieco boi😆
Cieszę się bardzo 😊. Tak to normalne. Zielony kolor jest od pestek dynii. Także spokojnie 😁
UsuńChyba połączenie słonecznika i chia.Piekłam bez dyni, też zielony😏
UsuńAle nie dałam pestek dyni...
OdpowiedzUsuńA kolor zielony jest...
Aga podpowiedź coś proszę bo Ja się zakochałam już w ty chlebku😆😆😆ale nie wiem czy można taki jeść?
Kurcze to nie mam pojęcia 🙈. Ale myślę, że od ziaren. Zazwyczaj ten chleb trzymam w lodówce. Ogólnie każdy trzymam w lodówce 😅
UsuńMoże soda powodować zielone zbawrwienie.
UsuńWydaje mi się że to reakcja z metalem.( keksową) tez tak miałam kiedyś
UsuńZawsze blaszkę wyścielam papierem do pieczenia, a czasem piekę w silikonowej:)
UsuńUdało mi się odszukać artykuły na ten temat. Powodem jest slonecznik😆małe ziarenka a wywołały niepokój. Jest to rodzaj reakcji na łączenie składników. Ale jest to bezpieczne i zdrowe. Może to być soda, metalowa łyżka do mieszania..
OdpowiedzUsuńNajwazniejsze, że nie muszę rezygnować z tego wypieku😆😆🌲
Czy siemię lniane daje się do przepisu mielone?
OdpowiedzUsuńteż mnie ciekawi, bo jest wpisane 2 razy? :)
UsuńOba daje sie cale ziarna. :)
UsuńMam pytanie, jakie są wymiary keksówki?
OdpowiedzUsuńRobiłam w kilku, jedna ma wymiary 27x10x7, inna była szersza, a krótsza. Zależy jaki chcemy kształt ;)
UsuńWyszedl idealnie! Bardzo dziekuje za podzielenie sie przepisem- mam nietolerancje histaminy, wie ciezko ( nawet bardzo) jest z pieczywem.. a tu taka mila niespodzianka 😁🌻
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo 🥰🥰🥰
UsuńCzy bez nasion Chia też da radę? Chciałam zrobić ale ich nie mam. A przepis zapowiada się super i jest szansa że upiekę chleb.
OdpowiedzUsuńOczywiście nic się nie stanie 😀
UsuńUpiekłam i ja 🙂jest bardzo smaczny ale ciasto było dość gęste i stąd moje pytanie...czy siemię ma być w ziarnach czy zmielone?
OdpowiedzUsuńA jogurt gęsty czy raczej rzadki, bo piszesz, że wlewamy..pozdrawiam
Super :). Tak ciasto jest mega gęste. Ja daję w ziarnach. Używałam różnych jogurtów, ale lepiej żeby nie był jak typowa woda :)
UsuńJa piekłam na jogurcie greckim i też był dobry.Tylko po wymieszaniu składników pozostawiam jeszcze na 0,5 godziny i dopiero później do foremki i do piekarnika.
UsuńDziękuję,kolejny raz zrobię z ziarnami🙂miłego dnia
OdpowiedzUsuńCzy ten przepis jest bez mąki?
OdpowiedzUsuńZgadza się. Tylko płatki i ziarna
UsuńJest bardzo dobry zamiast sody można użyć proszku do pieczenia też jest dobry
OdpowiedzUsuńStrasznie się kruszy. Masakra.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, byc może wystąpił jakiś błąd. Mi jedynie zlatują ziarna słonecznika jak dam zbyt dużo na górę, a tak jest bardzo zwarty
Usuńwłaśnie próbuję się dowiedzieć, jakie płatki stosują osoby, którym chlebek pięknie wychodzi.. Kiedyś nie wyszły mi ciasteczka owsiane jak wzięłam inne płatki, ale to było dawno i już nie pamiętam jakie to były.
UsuńМожно заменить яблочным пюре
UsuńCzym mogę zastąpić jogurt?
OdpowiedzUsuńNie mogę laktozy!
A jogurt bez laktozy ?
UsuńChlebek prosty w wykonaniu. Smakuje wyśmienicie. Ja dodałam jeszcze trochę żurawiny. Chlebek długo zachowuje świeżość i rzeczywiście jest syty. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam na jogurcie bez laktozy i wszyscy są zachwycenie!
OdpowiedzUsuńSmakuje jak na zwyczajnym jogurcie. Dodaje śliwki, żurawinę lub morele.
Pychotka😀
jakie konkretnie płatki użyłaś?
UsuńJakie wartości odżywcze ma ten chleb? Zastanawiam się czy nada się na dietę Keto (płatki owsiane) 😊
OdpowiedzUsuńNie jestem dietetykiem, więc nie pomogę niestety. Proszę sprawdzić w Google jakie poszczególne składniki mają wartości:)
Usuńjakie płatki owsiane? myślę, że rodzaj płatków może wpłynąć na spójność chleba
OdpowiedzUsuńUżywam górskich :)
UsuńNa pewno używałam zwykłych z lidla i było ok ;))
Usuńdziękuję, koniecznie muszę wypróbować przepis
UsuńTen chleb ma jedną wadę - jest za dobry 😉.
OdpowiedzUsuńCzy uda się bez siemienia lnianego? W przepisie jest szklanka nasion plus siemie plus nasiona chia?
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie próbowałam bez siemienia :/. Chia jest opcjonalnie, szklanka nasion = ogółem słonecznik, pestki z dynii plus siemię. ;)
UsuńA czy można inne płatki niż owsiane? I jogurt roślinny?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z innych niż owsiane. Nigdy też nie używałam jogurtu roślinnego, więc nie biorę odpowiedzialności za eksperymenty ;)
UsuńRobiłam na płatkach jaglanych🥰 w smaku wyborny 🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny ale zjadłam kromkę i czuję sodę
OdpowiedzUsuńHey 😊 mam pytanko czy jogurt naturalny mogę zastąpić greckim? Wyjdzie mi coś z tego czy lepiej zwykły naturalny ? 🤔
OdpowiedzUsuńPowinno być ok :)
UsuńDziękuję za fajny przepis, chlebuś wyszedł idealnie.
OdpowiedzUsuńMam Pytanie czy siemię lniane przepisie występuje dwa razy czy chodzi o siemię lniane w proszku a w drugim przypadku w ziarenkach?
OdpowiedzUsuń2 łyżki siemienia można użyć do posypania chleba przed upieczeniem, jak i również dodać do środka:))
UsuńCzy można piec w wypiekaczu do chleba?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pomogę, bo mam takiego urządzenia.
UsuńGenialnie prosty i mega szybki przepis. Naszykowanie składników to 2 minuty. Minuta na ich wsypanie do miski. I 2 minuty mieszanie. Piekłam grzałki góra - dół przez 55 minut w 180 stopniach. Następnym razem będę piec godzinkę. 😀
UsuńSuper 👌 cieszę się bardzo 😊
UsuńDziś zrobiłam, i to od razu 4 chleby, bo tyle mi się mieści w piekarniku. Nie miałam tyle jogurtu, więc dałam śmietanę 18% (część gęstej a część jak jogurt). Chleb wyszedł na prawdę dobry, kroiłam lekko ciepły a i tak się nie rozwalił. Dziś idę na kolację a para gości nie je pszenicy. Swoje wyroby (chleby, pasztety czy ciasta), piekę w foremkach silikonowych wzmocnionych drutem. Powłoka foremki pozwala łatwo wyjmować pieczone rzeczy. Mam nadzieję, że chleb posmakuje znajomym. Dzięki za przepis :) Sylwia
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację.Wciąż odkładałam pieczenie chleba,bo miałam różne obawy i opory. Nie mogę glutenu, więc taki chlebek to rewelacja i w dodatku bez nakładu pracy..Czuję sie zmotywowana i myślę, że jak mi wyjdzie i posmakuję,to będę wreszcie systematycznie piec.👏👌😘
OdpowiedzUsuńJest super, dałem kilku znajomym i wszyscy robimy. Mnie zajmuje 4'50". Polecam z czosnkiem lub żurawiną
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się dobry i zdrowy, lecz ciekawi mnie w jakiej frytkownicy (nazwa) się piecze, jaką ma pojemność frytkownica oraz czas w ilu stopniach się piecze
OdpowiedzUsuńJA zamiast pestek dyni dodaję posiekane orzechy włoskie, zamiast jogurtu - wodę. Ilość wody przy mieszaniu musi być dokładnie odmierzona - mieszanka nie może wyjść ani zbyt sucha, ani zbyt mokra - rozleci się po upieczeniu. Chleb piekę od 2 lat, kiedy przeszedłem na dietę niskowęglowodanową (bez cukrów, produktów mącznych, ziemniaków). Bez minuty głodowania schudłem 43 kg i wyleczyłem się z cukrzycy (wg książki "Metoda sto"). Potrzebującym - polecam!
OdpowiedzUsuńJa też będę piekła jutro. Zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis mi się podoba spróbuję zrobić chlebek . Dziękuję
OdpowiedzUsuńco dać zamiast sody??
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam z niczym innym, więc nie podpowiem.
UsuńPoliczył może ktoś kcal ile wychodzi?
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj pierwszy raz, dla mnie super. Dzisiaj będę robiła kolejne dla rodzinki na wieczerzę wigilijną.
OdpowiedzUsuń