Królewiec

Ciasto kojarzące się ze świętami ;). Pyszny placek miodowy, miękki biszkopt i aromatyczny krem. Z podanego przepisu wychodzą 2 placki miodowe. Ciasto najlepiej trzymać przez kilka godzin w temp. pokojowej, a następnie w chłodniejszym miejscu, najlepsze jest po dniu leżakowania 😉

Składniki:
Placki miodowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu

1. Margarynę roztopić, pod koniec dodać miód, następnie wystudzić.
2. Mąkę wraz z sodą przesiać. Zagnieść ciasto ze wszystkich podanych składników.
3. Ciasto podzielić na 2 równe części.
4. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Po czym jak kto woli- rozwałkować lub palcami wyłożyć równomiernie ciasto.
5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st ok 15-20 min. - warto sprawdzać, czy ciasto jest już zrumienione. Upieczone placki odkładamy do ostudzenia.


Biszkopt : 
  • 4 jajka
  •  3/4 szklanki cukru
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  3/4 szklanki mąki
  •  łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Kiedy masa będzie bardzo puszysta należy dodać mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
2. Na wyłożoną blaszkę papierem wylewamy ciasto.
3. Pieczemy w temp. 180 st ok. 30-40 min. - najlepiej zrobić test suchej wykałaczki, jeśli będzie sucha, znaczy, że biszkopt jest gotowy ;).

Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • masło 200 g
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropli olejku arakowego
1. Odlać szklankę mleka, a pozostałe zagotować z cukrem.
2. W odlanej szklance mleka wymieszać obie mąki, po czym wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować jeszcze ok minuty.
3. Następnie do gorącego (!) budyniu dodać masło i mieszać do czasu rozpuszczenia, jeśli nie rozpuściło się, to włączamy jeszcze palnik. Na koniec dodajemy olejek.
4. W między czasie szykujemy placki i biszkopt. Na spód kładziemy placek miodowy następnie wylewamy połowę gorącego (!) budyniu, kładziemy biszkopt i wylewamy drugą połowę kremu i na to kładziemy placek miodowy. Wykonujemy polewę.

Komentarze