mega pyszne zapiekanki z bagietek z pieczarkami

Zdjęcie tego nie oddaje, ale są mega chrupiące i mega pyszne. Mam świadków :D



Składniki
dla trzech lub dwóch mega głodnych osób

  • 1,5 sztuki bagietki - tej najdłuższej 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek 
  • masło
  • 250 g sera żółtego- użyłam mieszanki do pizzy i zapiekanek
  • ketchup
  • opcjonalnie ulubione zioła, sól pieprz

    Na 2 łyżkach masła smażę pokrojone w kostkę cebule oraz  posiekany czosnek. Pieczarki myję, ścieram na tarce i dodaję do podsmażonej cebuli, smażę aż odparuje woda. Doprawiam solą, pieprzem, słodka papryką mieloną. Bagietki kroję na dwie części, a potem wzdłuż na pół. Każdą bagietkę smaruję masłem, lecz niezbyt grubo. Na to nakładam warstwę farszu pieczarkowego i posypuję serem. Lubię jak ketchup delikatnie się zapiecze, dlatego też polewam nim bagietki przed pieczeniem.  Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  na środkowej półce zależnie od piekarnika ok 7-10 minut. Zawsze sprawdzam, czy ser już się roztopił i co ważne, bagietki nie mogą się spiec za bardzo, bo będą twarde. Najlepsze są jeszcze gorące :)



Komentarze