To danie jest wpisane na stałe w moje domowe menu. Pyzy nauczyła mnie robić Mama - moje guru kulinarne ;). I to Mama podrzuciła mi pomysł na takie właśnie nadzienie. Duża porcja jest czasochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu ;). Pyszne są ugotowane i podane z podsmażoną cebulką, a także podsmażane - z bardzo chrupiącą skórką. Polecam 😊
Składniki: na ok 50 sztuk
Składniki: na ok 50 sztuk
- 2kg 20dag ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 2 cebule (ok 40 dag)
- 45 dag kiełbasy
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 20 dag boczku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 płaskie łyżki soli
- Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Gotującą się wodę solimy- łyżka soli, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek.
- Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia.
- Zdejmujemy skórkę z kiełbasy. Obieramy czosnek. Usmażony boczek, cebulę, kiełbasę oraz czosnek mielimy w maszynce.
- Do gotowego farszu dodajemy przyprawy.
- Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, odbieramy jedna część i w jej miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną z małą górką.
- Dodajemy jajka, żółtko i mieszamy. Następnie bierzemy powstałe ciasto i rozpłaszczamy, po czym nakładamy 1 - 1,5 łyżeczki farszu i formujemy pyzy.
- Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 5 min od wypłynięcia. (Ja sprawdzam palcem czy są miękkie i wtedy wyjmuję.) SMACZNEGO 😊
Ale fajny przepis! Zrobię na pewno. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję ;)i koniecznie daj znać jak wyszły :)
Usuń