Pyzy z gotowanych ziemniaków z wyjątkowym nadzieniem

To danie jest wpisane na stałe w moje domowe menu. Pyzy nauczyła mnie robić Mama - moje guru kulinarne ;). I to Mama podrzuciła mi pomysł na takie właśnie nadzienie. Duża porcja jest czasochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu ;). Pyszne są ugotowane i podane z podsmażoną cebulką, a także podsmażane - z bardzo chrupiącą skórką. Polecam 😊





Składniki: na ok 50 sztuk
  • 2kg 20dag ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 cebule (ok 40 dag)
  • 45 dag kiełbasy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 20 dag boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 płaskie łyżki soli 

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Gotującą się wodę solimy- łyżka soli, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. 
  2. W tym czasie obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek. 
  3. Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia.
  4.  Zdejmujemy skórkę z kiełbasy. Obieramy czosnek. Usmażony boczek, cebulę, kiełbasę oraz czosnek mielimy w maszynce. 
  5. Do gotowego farszu dodajemy przyprawy.
  6.  Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
  7. Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, odbieramy jedna część i w jej miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną z małą górką. 
  8. Dodajemy jajka, żółtko i mieszamy. Następnie bierzemy powstałe ciasto i rozpłaszczamy, po czym nakładamy 1 - 1,5 łyżeczki farszu i formujemy pyzy. 
  9. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 5 min od wypłynięcia. (Ja sprawdzam palcem czy są miękkie i wtedy wyjmuję.) SMACZNEGO 😊

Komentarze

  1. Ale fajny przepis! Zrobię na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;)i koniecznie daj znać jak wyszły :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)