Follow my blog with Bloglovin

17 lipca 2016

Najlepsze leczo


Składniki:

  •  1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę

  •  2 zielone papryki również w kostkę

  •  2 cebule

  • 5 młodych marchewek pokrojone w plastry

  • 3 cukinie większe lub 4 mniejsze pokrojone w grubszą kostkę

  • 40 dag wędliny (miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę

  • 3 duże pomidory- sparzone, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę

  • spora garść czerwonej soczewic

  •  5  łyżeczek koncentratu pomidorowego

  • natka pietruszki, koperek

  •  słodka czerwona papryka

  •  pieprz 

  •  sól

  •  pieprz ziołowy

  • oregano

  •  tymianek

  • lubczyk

  • bazylia

  • cząber

  •  3 łyżki oleju



Do garnka wlewamy olej i podsmażyć pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie wrzucać paprykę i cukinię. Kiedy cukinia puści sok dodać marchewkę. Warzywa gotować do miękkości, a następnie dodać opłukaną soczewicę. I po około 10 min dodać wędlinę oraz pomidory. Kiedy warzywa się lekko rozpadną, a soczewica będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy odpowiednio do swoich kubków smakowych ;). I gotowe :) wystarczy dodać posiekane zioła i można zajadać :) smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)