Najlepsze leczo

Składniki:
  • 1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
  • 2 zielone papryki również w kostkę
  • 2 cebule
  • 5 młodych marchewek pokrojone w plastry
  • 3 cukinie większe lub 4 mniejsze pokrojone w grubszą kostkę
  • 40 dag wędliny (miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę
  • 3 duże pomidory- sparzone, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę
  • spora garść czerwonej soczewicy
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki, koperek
  • słodka czerwona papryka
  • pieprz
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • tymianek
  • lubczyk
  • bazylia
  • cząber
  • 3 łyżki oleju
  1. Do garnka wlewamy olej i podsmażyć pokrojoną cebulę. 
  2. Kiedy zmięknie wrzucać paprykę i cukinię. 
  3. Kiedy cukinia puści sok dodać marchewkę. Warzywa gotować do miękkości, a następnie dodać opłukaną soczewicę. 
  4. I po około 10 min dodać wędlinę oraz pomidory. 
  5. Kiedy warzywa się lekko rozpadną, a soczewica będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy odpowiednio do swoich kubków smakowych ;). I gotowe :) wystarczy dodać posiekane zioła i można zajadać :) smacznego!

Komentarze