Follow my blog with Bloglovin

7 listopada 2016

Pyzy z gotowanych ziemniaków z wyjątkowym nadzieniem


 To danie jest wpisane na stałe w moje domowe menu. Pyzów nauczyła mnie robić Mama - moje guru kulinarne ;). I to Mama podrzuciła mi pomysł na takie właśnie nadzienie. Duża porcja jest czasochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu ;). Pyszne są ugotowane i podane z podsmażoną cebulką, a także podsmażane - z bardzo chrupiącą skórką. Polecam ;)





Składniki: na ok 50 sztuk

  • 2kg  20dag ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • 2 cebule (ok 40 dag)

  • 45 dag kiełbasy

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 20 dag boczku

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka pieprzu

  • 1/3 łyżeczki oregano

  • 1/3 łyżeczki tymianku

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 2 płaskie łyżki soli   

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Gotującą się wodę solimy- łyżka soli, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek. Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia.  Zdejmujemy skórkę z kiełbasy. Obieramy czosnek. Usmażony boczek, cebulę, kiełbasę oraz czosnek mielimy w maszynce. Do gotowego farszu dodajemy przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, odbieramy jedna część i w jej miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną z małą górką. . Dodajemy jajka, żółtko i mieszamy. Następnie bierzemy powstałe ciasto i rozpłaszczamy, po czym nakładamy 1 - 1,5 łyżeczki farszu i formujemy pyzy. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 5 min od wypłynięcia. (Ja sprawdzam palcem czy są miękkie i wtedy wyjmuję.) SMACZNEGO ;)

2 komentarze:

  1. Ale fajny przepis! Zrobię na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;)i koniecznie daj znać jak wyszły :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)