Follow my blog with Bloglovin

12 sierpnia 2019

Ciasto ananasowe z kremem i galaretką

Szybkie ciasto. Niesłodkie = niezamulające 😀. Powstało pod wpływem puszki. Tak, puszki...ananasa 😃na którego nie miałam innych pomysłów, więc tak zrodził się ten przepis.



Składniki: 
biszkopt jasny blaszka o wymiarach 23x35

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)
  • 115 g mąki pszennej (¾ szklanki)
  • 150 g cukru (¾ szklanki)
  • szczypta soli
krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka 
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki (z górka) mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • miękkie masło 200 g 
dodatkowo:
  • puszka ananasów w lekkim syropie 565 g (u mnie pokrojony)
  • 1 szklanka zalewy z ananasów do nasączenia
  • galaretka przeźroczysta (np smak cytrynowy)
  • 400 ml gorącej wody
  1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do stężenia
  2. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 160 st. 
  3. Białka oddzielamy od żółtek. 
  4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż białka będą lśnić. Nie przerywając miksowania porcjami dodajemy żółtka. 
  5. Kiedy masa jest już puszysta, wyłączamy mikser i dodajemy partiami mąki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. 
  6. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy 30-40 min - (najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka).
  7. Upieczony biszkopt rzucamy z blaszką z wysokości 30-40 cm, studzimy.
  8. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. 
  9. Do 1 szklanki pozostawionego mleka dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
  10. Do wrzącego mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy minutę- po tym jak pojawią się ,,strzelające bąble" -ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  11. Masło ubijamy na puch, dodajemy partiami zimny budyń. 
  12. Ostudzony biszkopt kroimy na 2 placki. Jeden blat nasączamy połową zalewy, na to wykładamy połowę masy budyniowej i układamy połowę ananasów, kładziemy drugi biszkopt, nasączamy go i smarujemy resztę masy i kładziemy pozostałego ananasa. 
  13. Wylewamy tężejącą już galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)