Follow my blog with Bloglovin

15 lutego 2017

Wilgotny sernik

                                     

 

     Delikatny, wilgotny, niezbyt słodki... 😊 💗

 

Składniki   

ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • jajko

masa serowa
  • 80 dag białego sera
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 120 ml oleju 
  • szklanka mleka (250 ml)
    
  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy zimne masło, jajko i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy do woreczka lub owijamy w folię i schładzamy ok. godziny w lodówce. 

 W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser przekręcamy przez maszynkę. Blachę wkładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto. Pieczemy 15 min w 220 ⁰ C.
 
  Ubijamy 4 białka na sztywną pianę. A do 4 żółtek wbijamy całe jajko i ucieramy ze szklanką cukru, aż do powstania puszystej masy. Do powstałej masy dodajemy ciągle miksując, partiami: ser, budyń olej i mleko. Na końcu delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę przelewamy na podpieczony spód  i pieczemy około godziny w 180 ⁰ C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ozdabiamy wg uznania. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)