Delikatny, wilgotny, niezbyt słodki... 😊 💗
Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dag masła
- jajko
masa serowa
- 80 dag białego sera
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 120 ml oleju
- szklanka mleka (250 ml)
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy zimne masło, jajko i zagniatamy ciasto.
- Następnie ciasto przekładamy do woreczka lub owijamy w folię i schładzamy ok. godziny w lodówce.
- W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser przekręcamy przez maszynkę.
- Blachę wkładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto. Pieczemy 15 min w 220 ⁰ C.
- Ubijamy 4 białka na sztywną pianę.
- A do 4 żółtek wbijamy całe jajko i ucieramy ze szklanką cukru, aż do powstania puszystej masy.
- Do powstałej masy dodajemy ciągle miksując, partiami: ser, budyń olej i mleko.
- Na końcu delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
- Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy około godziny w 180 ⁰ C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ozdabiamy wg uznania. Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)