Wilgotny sernik

Delikatny, wilgotny, niezbyt słodki... 😊 💗
            

Składniki:
ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • jajko

masa serowa

  • 80 dag białego sera
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 120 ml oleju
  • szklanka mleka (250 ml)

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy zimne masło, jajko i zagniatamy ciasto. 
  2. Następnie ciasto przekładamy do woreczka lub owijamy w folię i schładzamy ok. godziny w lodówce.
  3. W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser przekręcamy przez maszynkę. 
  4. Blachę wkładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto. Pieczemy 15 min w 220 ⁰ C.
  5. Ubijamy 4 białka na sztywną pianę. 
  6. A do 4 żółtek wbijamy całe jajko i ucieramy ze szklanką cukru, aż do powstania puszystej masy. 
  7. Do powstałej masy dodajemy ciągle miksując, partiami: ser, budyń olej i mleko. 
  8. Na końcu delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. 
  9. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy około godziny w 180 ⁰ C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ozdabiamy wg uznania. Smacznego ;)

Komentarze