Najlepsza i najprostsza szarlotka

Robi się ją u mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... 😋


Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1,25 dag jabłek
  • cynamon
  1. Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min. 
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, w dłoniach odciskamy z soku. 
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części: jedna nieco większą. Większą częścią ciasta wykładamy blachę, a drugą wkładamy z powrotem do lodówki. 
  4. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy obficie cynamonem. 
  5. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Na jabłka wylać pianę i na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 55 min w 160 st.

Komentarze