Robi się ją u mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... 😋
Składniki:
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1,25 dag jabłek
- cynamon
- Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, w dłoniach odciskamy z soku.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części: jedna nieco większą. Większą częścią ciasta wykładamy blachę, a drugą wkładamy z powrotem do lodówki.
- Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy obficie cynamonem.
- Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Na jabłka wylać pianę i na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 55 min w 160 st.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)