Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem

Jest prosta, szybka i pyszna. Makaron biały można zamienić na pełnoziarnisty. Żółty ser na mozzarelle. Korzystajmy z sezonu na cukinię- w 100g ma zaledwie 15 kcal! Zawiera w sobie magnez, żelazo, potas, witaminy z grupy B, witaminę C, A i K.😊



Składniki:
  • 40 dag makaronu świderki/ rurki
  • 3 cebule
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 10 dag kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 3 pomidory ( w zależności od wielkości naczynia w którym będzie zapiekanka)
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • ser żółty
  • szczypta ostrej papryki
  • zioła prowansalskie
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie, gdy zmięknie dodajemy mięso mielone, doprawiamy, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podsmażyć. 
  3. Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. 
  4. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy. 
  5. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec 30 min w 180 st, ok 10 min przed wyłączeniem piekarnika kładziemy na wierzch plastry sera. Smacznego 😊

Komentarze