Jest prosta, szybka i pyszna. Makaron biały można zamienić na pełnoziarnisty. Żółty ser na mozzarelle. Korzystajmy z sezonu na cukinię- w 100g ma zaledwie 15 kcal! Zawiera w sobie magnez, żelazo, potas, witaminy z grupy B, witaminę C, A i K.😊
Składniki:
Składniki:
- 40 dag makaronu świderki/ rurki
- 3 cebule
- 20 dag mielonego mięsa
- 10 dag kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok 3 pomidory ( w zależności od wielkości naczynia w którym będzie zapiekanka)
- 1 cukinia
- 1 szklanka śmietany
- 3 jajka
- sól, pieprz
- ser żółty
- szczypta ostrej papryki
- zioła prowansalskie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie, gdy zmięknie dodajemy mięso mielone, doprawiamy, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podsmażyć.
- Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz.
- Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy.
- W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec 30 min w 180 st, ok 10 min przed wyłączeniem piekarnika kładziemy na wierzch plastry sera. Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)