Składniki:
- 3 kukurydze
- 4 małe ząbki czosnku
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- Do odpowiednio wymiarowego garnka względem kukurydzy wlewamy wodę (ok pół garnka), zagotowujemy. Oczyszczamy kukurydzę z liści i włosów, płuczemy.
- Do wrzącej wody wsypujemy łyżkę cukru i wkładamy kukurydzę. Gotujemy ok 10 min.
- Roztapiamy na patelni łyżkę masła (z tych 70 g ) wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy go ok minuty. Następnie przekładamy gorącą, ugotowaną kukurydzę na patelnie i dodajemy resztę masła, solimy do smaku. Smażymy ok minuty (nie dłużej, bo kukurydza zrobi się twarda i sucha). Na koniec wrzucamy natkę pietruszki. Najlepiej podawać w całkiem płaskim naczyniu - łatwiej jest maczać kukurydzę w maśle. Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)