Domowe fit chrupiące chipsy ziemniaczane

Czasem nachodzi mnie ochota na chipsy, ale po przeczytaniu etykiety - odkładam je z powrotem na półkę  Postanowiłam więc zrobić domowe chipsy, nie wiedziałam czego się spodziewać. Czy będą w ogóle chrupiące, czy będą miały choć podobny smak do tych kupnych. Ale kiedy spróbowałam jeszcze gorące to zakochałam się w nich od razu <3. Niestety nie wiem jak smakują po kilku godz, bo rodzinka od razu zjadła wszystkie 🙈
Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają żadnych chemicznych dodatków, a i tak są pyszne 😋





Składniki: na jedną blaszkę wychodzi 1 ziemniak
  • ziemniak (u mnie bellarosa - czerwona skórka)
  • łyżka oleju, dowolne przyprawy - u mnie słodka papryka i odrobina soli
  1. Ziemniaka obieramy, myjemy i za pomocą bardzo ostrej obieraczki tniemy je na bardzo cienkie plastry. 
  2.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do ziemniaków dodajemy olej, dokładnie mieszamy za pomocą dłoni, aby każdy plasterek był natłuszczony. 
  3. Plasterki układamy obok siebie, ale tak, żeby nie zachodziły na siebie. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Po upieczeniu przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Smacznego 😊

Komentarze