Pyszna tarta z warzywami

Muszę skromnie stwierdzić, że ciasto wychodzi idealne, a nadzienie jest taką pyszną, aromatyczną kropką nad i 😋






























Składanki:
Ciasto kruche:
  • 25 dag mąki + do podsypania
  • 12 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody 
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. 
  2. Chłodzimy w lodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty. 
  3. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w 190 st.

Nadzienie:
  • 1 cukinia (ok 40 dag)
  • pół papryki
  • 3 marchewki (ok 10 dag)
  • 3/4 szkl. śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 15 dag sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta imbiru 
  1. Paprykę owijamy w folię i pieczemy razem z tartą ok 15 min. Po czym usuwamy z niej skórkę i kroimy w cienkie paski. 
  2. Umyte warzywa kroimy za pomocą obieraczki. 
  3. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser, przyprawy, przeciśnięty czosnek. 
  4. Na upieczony spód tarty wykładamy warstwowo warzywa, po czym zalewamy je sosem. 
  5. Zapiekamy do czasu aż ser się zrumieni, masa się zetnie, a warzywa zmiękną. Podawać z sosem czosnkowym 😊

Komentarze