Składanki:
Ciasto kruche:
- 25 dag mąki + do podsypania
- 12 dag masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.
- Chłodzimy w lodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty.
- Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w 190 st.
Nadzienie:
- 1 cukinia (ok 40 dag)
- pół papryki
- 3 marchewki (ok 10 dag)
- 3/4 szkl. śmietany kremówki
- 1 jajko
- 15 dag sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- szczypta imbiru
- Paprykę owijamy w folię i pieczemy razem z tartą ok 15 min. Po czym usuwamy z niej skórkę i kroimy w cienkie paski.
- Umyte warzywa kroimy za pomocą obieraczki.
- Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser, przyprawy, przeciśnięty czosnek.
- Na upieczony spód tarty wykładamy warstwowo warzywa, po czym zalewamy je sosem.
- Zapiekamy do czasu aż ser się zrumieni, masa się zetnie, a warzywa zmiękną. Podawać z sosem czosnkowym 😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)