Sałatka z pomidorkami, serem i grzankami


Składniki: 2 porcje
  • pół opakowania miksu sałat z rukolą
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ser żółty (koniecznie dobrej jakości)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • mała bagietka
  • masło
sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do odmierzonej oliwy, a następnie dodajemy wszystkie składniki i zioła wg uznania. Mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy.
  2. Pestki podprażamy na suchej patelni.
  3. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w paski. 
  4. Bagietkę kroimy pod ukosem, następnie odrobinę smarujemy masłem i smażymy na suchej patelni do zrumienienia, przy obracaniu na drugą stronę podsmażoną stronę posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach i posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie słodka papryka). 
  5. Sałatę wykładamy na talerz, na nią pomidorki, ser, pestki i sos. Podajemy z ciepłymi grzankami. Smacznego! 😉💓

Komentarze