kruche pierogi z mięsem

 Już od bardzo dawna chodziły za mną takie kruche pierożki. Wyśmienicie smakują na ciepło, ale tak samo są pyszne na zimno. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy. Wychodzi ich dość duża porcja, nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 50 sztuk. Ale nie ma co się martwić, bo schodzą jak ciepłe bułeczki 😃




Składniki:

kruche ciasto
  • 3,5 szklanki mąki
  • margaryna (zimna)
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania
  1. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce minimum godzinę, chociaż u mnie leżakowało cały dzień, bo chciałam przygotować je wcześniej.

mięsny farsz
  • 50-60 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka majeranki
  • natka pietruszki

  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy odrobinę oleju, szklimy cebulkę i czosnek, kiedy cebula zmięknie, to dodajemy mięso mielone. 
  2. Mieszamy, dodajemy wszystkie przyprawy. Próbujemy czy mięso jest odpowiednio przyprawione. 
  3. Kiedy jest już usmażone dodajemy natkę pietruszki ( u mnie 2 porządne szczypty). Odstawiamy mięso do ostygnięcia.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 3-5 mm i wykrawamy szklanką kółka. 
  5. Ciasto jeszcze rozpłaszczamy palcami i nakładamy po łyżeczce lub po 1,5 łyżeczki ostygniętego farszy, po czym sklejamy brzegi. 
  6. Gotowe pierogi układamy na blasze i smarujemy jajkiem. 
  7. Pieczemy do zezłocenia w 180 st C.. U mnie podczas pieczenia chyba z mięsa wytopił się tłuszcz, ale wszystko pięknie wyszło, więc jeśli i wam się to przydarzy, to się nie przejmujcie. Smacznego! 😊

Komentarze