Miękkie, słodkie, aromatyczne, pachnące cynamonem, czego więcej chcieć :) no być może jeszcze dobrej kawy do towarzystwa i 7 niebo gwarantowane 😇
Składniki:
- 8 jabłek (użyłam słodkiej odmiany)
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- 6 łyżek pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka żurawiny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- Jabłka myjemy i odcinamy górną część, następnie usuwany gniazdo nasienne i ogonek. Robimy to ostrożnie, aby nie przeciąć brzegów jabłka.
- Rodzynki oraz żurawinę kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy razem z płatkami, cynamonem, orzechami oraz miodem.
- Gotowe jabłka napełniamy płatkami i przykrywany górną częścią . Osobiście do pieczenia używam papieru do pieczenia. W tym celu wycinam kwadrat i zawijam w nie jabłko. Myślę, że można to również zrobić w naczyniu żaroodpornym.
- Piec ok. 30 min w 180 st.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)