Z podanej ilości wychodzi około 20 naleśników. Naleśniki wychodzą miękkie, a nadzienie ma konsystencję serka 😉
Składniki na ciasto naleśnikowe:
Składniki na nadzienie:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 litr mleka - 4 szkl.
- 300 g mąki - 2 szkl.
- 5 jajek
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- olej
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników.
- Teflonową patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka.
- Tak samo postępujemy przed wylaniem kolejnego ciasta na patelnię.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg białego sera
- jogurt naturalny gęsty 400 g
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- garść rodzynek
- Wszystkie składniki oprócz rodzynek umieszczany w pojemniku blendera i miksujemy do momentu, aż połączą się składniki. Dodajemy rodzynki. Jeżeli podana ilość cukru jest dla Was za mała to dosypcie tyle, na ile macie ochotę :).
- Na usmażone naleśniki nakładamy czubatą łyżkę twarożku, zawijamy tak jak lubimy, i podsmażamy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Możemy podać z bitą śmietaną, ze słodką śmietanką lub tak jak lubimy. :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)