Naleśniki z aksamitnym białym serem

Z podanej ilości wychodzi około 20 naleśników. Naleśniki wychodzą miękkie, a nadzienie ma konsystencję serka 😉
https://gotujzagnes.blogspot.com/2019/06/nalesniki-z-aksamitnym-biaym-serem.html




Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 1 litr mleka - 4 szkl.
  • 300 g mąki - 2 szkl.
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • olej
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. 
  2. Teflonową patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka. 
  3. Tak samo postępujemy przed wylaniem kolejnego ciasta na patelnię.


Składniki na nadzienie:
  • 1 kg białego sera
  • jogurt naturalny gęsty 400 g
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek umieszczany w pojemniku blendera i miksujemy do momentu, aż połączą się składniki. Dodajemy rodzynki. Jeżeli podana ilość cukru jest dla Was za mała to dosypcie tyle, na ile macie ochotę :).
  2. Na usmażone naleśniki nakładamy czubatą łyżkę twarożku, zawijamy tak jak lubimy, i podsmażamy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. 
  3. Możemy podać z bitą śmietaną, ze słodką śmietanką lub tak jak lubimy. :)

Komentarze