Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

 W końcu powstała długo wyczekiwana przeze mnie cukinia zapiekana.  Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku. Farsz wyszedł super i narodził się już pomysł na wykorzystanie go w innej potrawie 😀


 Składniki:
  • cukinia ( u mnie było 2,5 szt. sporej cukinii - ok. 2 kg całości)
  • 8 łyżek oleju 
  • 1 papryka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 szt. średniej wielkości cebule 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 420 ml bulionu
  • 70 g ryżu
  • 2  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano
  • natka pietruszki
  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojony czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy 5 minut.
  2. W międzyczasie pieczemy przekrojoną wzdłuż na pół cukinię, następnie przekładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie (rozcięciem do góry) i skrapiamy 3 łyżkami oleju. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach C. 
  3. Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz oregano (uwaga z dodatkiem soli, bo sos sojowy jest słony).
  4. Do mięsa wlewamy bulion oraz wsypujemy ryż, smażymy, aż ryż będzie al dente i pochłonie bulion. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 
  5. Ryż z mięsem przekładamy do miseczki 
  6. Z podpieczonej cukinii łyżeczka wydrążamy miąższ i drobno kroimy.
  7. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
  8. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy paprykę, po 5 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojony miąższ z cukinii. Chwilkę smażymy, aż pomidory i cukinia odparują. 
  9. Smażone warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. 
  10. Farszem napełniamy wydrążone cukinie, posypujemy startym serem i układamy na tym plastry pomidora. 
  11. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok 30 minut. Ja sprawdzałam czy jest już miękka, bo nie lubię takiej na pół twardo. Smacznego 😊😄




Komentarze