W końcu powstała długo wyczekiwana przeze mnie cukinia zapiekana. Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku. Farsz wyszedł super i narodził się już pomysł na wykorzystanie go w innej potrawie 😀
Składniki:
Składniki:
- cukinia ( u mnie było 2,5 szt. sporej cukinii - ok. 2 kg całości)
- 8 łyżek oleju
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 szt. średniej wielkości cebule
- 1 łyżka sosu sojowego
- 420 ml bulionu
- 70 g ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano
- natka pietruszki
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojony czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy 5 minut.
- W międzyczasie pieczemy przekrojoną wzdłuż na pół cukinię, następnie przekładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie (rozcięciem do góry) i skrapiamy 3 łyżkami oleju. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach C.
- Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz oregano (uwaga z dodatkiem soli, bo sos sojowy jest słony).
- Do mięsa wlewamy bulion oraz wsypujemy ryż, smażymy, aż ryż będzie al dente i pochłonie bulion. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Ryż z mięsem przekładamy do miseczki
- Z podpieczonej cukinii łyżeczka wydrążamy miąższ i drobno kroimy.
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
- Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy paprykę, po 5 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojony miąższ z cukinii. Chwilkę smażymy, aż pomidory i cukinia odparują.
- Smażone warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
- Farszem napełniamy wydrążone cukinie, posypujemy startym serem i układamy na tym plastry pomidora.
- Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok 30 minut. Ja sprawdzałam czy jest już miękka, bo nie lubię takiej na pół twardo. Smacznego 😊😄
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)