Godzina 21, a ja zamiast powoli iść w stronę łóżka, to zabieram się za gotowanie 😂. Nie mogę jeść w pracy kanapek na okrągło. No okej, maksymalnie 2 x w tygodniu jak nie mam pomysłu na inne szamanko. Ale jeżeli mam możliwość tak jak teraz, to staram się stworzyć coś, co będę mogła wziąć ze sobą. A że jest lato, to obowiązkowo warzywka 🙈. I takie oto danie powstało. Smak jest dla mnie super 😇. Jeżeli nie jesteście za jedzeniem samych warzyw, to proponuję to danie jako dodatek do jakiegoś mięska.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg małych, młodych ziemniaków
- 20 dag fasolki szparagowej
- 4 marchewki (u mnie młode i małe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oleju
- Do garnka zlewamy wodę oraz 2 większe szczypty soli. Ziemniaki oraz marchewkę skrobiemy, płuczemy. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i kroimy na pół w poprzek. Ziemniaki kroimy na pół a marchewkę na 3 cm kawałki.
- Ziemniaki oraz marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, po ok 2 min dodajemy fasolkę.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
- Po 5 minutach dodajemy pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy do miękkości.
- W międzyczasie należy sprawdzać czy warzywa są już miękkie. Odcedzamy je i dodajemy do papryki. Całość doprawiamy ziołami, sosem sojowym, pieprzem, kurkumą i całość podsmażamy minutę. Smacznego 😉
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)