Pyszne, wilgotne, bananowo-czekoladowe ciasto... 😊 Przepis pochodzi ze strony link, dodałam drobne modyfikacje i wyszło bardzo pysznie. I co najważniejsze, wszystko trzeba tylko wymieszać, bez miksera, mała ilość brudnych naczyń. Same plusy 😁. Poza jednym!...ciasto szybko znika😜🙉
Składniki: (keksówka 30x11)
Składniki: (keksówka 30x11)
- 3 szklanki mąki - 375 g
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 400 g gęstego jogurtu
- ½ szkl. oleju - 120 ml
- 3 dojrzałe banany - ok 360 g (ze skórka)
- Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz dodajemy cynamon, gałkę, sól i pokrojoną w kostkę czekoladę, odstawiamy.
- W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, jogurt, olej oraz rozdrobnione widelcem lub blenderem banany.
- Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.
- Wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach C około 1 godz (najlepiej sprawdzać wykałaczką czy patyczek jest suchy).
Pycha! Uwielbiam takie wilgotne ciasta :)
OdpowiedzUsuń