Pyszny wilgotny keks bananowo czekoladowy

Pyszne, wilgotne, bananowo-czekoladowe ciasto... 😊 Przepis pochodzi ze strony link, dodałam drobne modyfikacje i wyszło bardzo pysznie. I co najważniejsze, wszystko trzeba tylko wymieszać, bez miksera, mała ilość brudnych naczyń. Same plusy 😁. Poza jednym!...ciasto szybko znika😜🙉 






 Składniki: (keksówka 30x11)

  • 3 szklanki mąki - 375 g 
  • ½ łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 
  • 2 jajka
  • 130 g cukru 
  • 400 g gęstego jogurtu
  • ½ szkl. oleju - 120 ml
  • 3 dojrzałe banany - ok 360 g (ze skórka) 
  1. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz dodajemy cynamon, gałkę, sól i pokrojoną w kostkę czekoladę, odstawiamy. 
  3. W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, jogurt, olej oraz rozdrobnione widelcem lub blenderem banany. 
  4. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. 
  5. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach C około 1 godz (najlepiej sprawdzać wykałaczką czy patyczek jest suchy).

Komentarze

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)