Aż wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza zupa na blogu 🙈😄. Ale lepiej późno niż wcale. Pierwszy raz robiłam i jadłam takiego typu zupę. Ale jak najbardziej jestem na tak, jest super sycąca 😊 i ma specyficzny fajny smaczek. I co najważniejsze: szybko się ją robi i jest bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki: porcja dla 3-4 osób
Składniki: porcja dla 3-4 osób
- 1 por
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek ok. 8 średnich sztuk
- 35 dag mięsa mielonego
- 20 dag sera topionego u mnie Salami Serenada z czosnkiem i ziołami
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- 3 łyżki oleju
- 3 kromki chleba
- masło
- Por kroimy w pół talarki, cebulę w kostkę. W garnku na 2 łyżkach oleju szklimy cebulę oraz pora, następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy ok 10 min na średniej mocy palnika.
- Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki i smażymy na patelni na łyżce oleju do czasu aż odparuje woda.
- Pieczarki przekładamy do garnka z mięsem, zostawiamy sobie kilka plasterków i nadal jest podsmażamy, aby potem posypać nimi zupę na talerzu.
- Mięso oraz warzywa zalewamy 1 litrem wody i od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 10 min.
- Chleb smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni na małej mocy palnika.
- Do zupy wrzucamy podzielony na mniejsze części serek i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podajemy z pozostawionymi pieczarkami oraz grzankami. Smacznego 😊
Bardzo smaczna zupa, wszyscy się nią zajadali. Równie pyszna jak zupa cebulowa która gotowałam ostatnio.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renia