Domowy serek ricotta

Domowa ricotta, jest tańsza niż ta kupiona w sklepie i wiemy co w niej jest😇. Jest kremowy, bardzo przypomina mascarpone 😋



Z tego przepisu wyszło mi 170 g gotowego serka.

Składniki:
  •  1 litr mleka prosto od krowy
  •  sok z połowy cytryny
  •  pół łyżeczki soli


  1. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy sól, a następnie gotujemy na średnim ogniu, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. 
  2. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. 
  3. Wyłączamy palnik i odstawiamy do ostygnięcia. 
  4. Następnie przygotowujemy sitko na którym rozścielamy gazę lub pieluchę tetrową złożoną na 4. Sitko przekładamy do garnka i wylewamy ser wraz z serwatką. kiedy ser lekko ocieknie, zawijamy gazę w sakiewkę i wieszamy ją np na klamce od drzwi (trzeba pamiętać, aby podłożyć jakieś naczynie w które będzie ociekać serwatka) w chłodnym miejscu, co najmniej na  kilka godzin lub na całą noc.

Komentarze