Lasagne z sosem beszamelowym

Moja pierwsza lasagna. Powstała po przestudiowaniu nastu przepisów. Najlepszą lasagne jadłam za granicą oraz tą, którą przygotowałam sama 🙈. Może mało skromnie, aleee 😊. Jest trochę czasochłonna, ale smak wynagradza każdą poświęconą chwilę.Dzięki dodatkowi wina jest bardzo aromatyczne.  Makaronu nie trzeba wcześniej gotować.



Składniki:  wym. 20x30
  • 550 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 szt. marchwi - ok 200 g 
  • pietruszka - ok 20 g
  • seler - ok 45 g 
  • 300 ml bulionu 
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżki rozmarynu 
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki 
  • 600 ml mleka  
  • makaron lasagne - płaty - ok pół opakowania 
  • 70 g żółtego sera
  • sól, pieprz
    1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso przez 5 min z dodatkiem soli i pieprzu.
    2. Następnie przekładamy mięso do garnka - bez tłuszczu, który się wytopił z mięsa.
    3. Na patelni na której smażyliśmy mięso na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, do momentu zeszklenia jej. Dodajemy starte na tarce warzywa - marchewkę, pietruszkę oraz selera, smażymy 5 min. 
    4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy bulion, wino, majeranek, rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu przez 30 min. 
    5. Po tym czasie dodajemy koncentrat oraz bazylię i gotujemy jeszcze 10 min. Wyłączamy ogień i odstawiamy. 
    6. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, dokładanie mieszamy za pomocą trzepaczki i wlewamy mleko. Gotujemy do momentu aż sos zrobi się gęsty- ok 5 min. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Uwaga, aby sos się nie przypalił! 
    7. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 smarujemy masłem, wlewamy 4 łyżki sosu beszamelowego, układamy surowe płaty makaronu - mogą na siebie lekko nachodzić. Następnie nakładamy 1/4 mięsa z warzywami, ponownie sos, płaty makaronu oraz część mięsa, czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na końcu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym oraz posypany żółtym serem. Pieczemy ok 35-45 min. w 180st C.

Komentarze