Moja pierwsza lasagna. Powstała po przestudiowaniu nastu przepisów. Najlepszą lasagne jadłam za granicą oraz tą, którą przygotowałam sama 🙈. Może mało skromnie, aleee 😊. Jest trochę czasochłonna, ale smak wynagradza każdą poświęconą chwilę.Dzięki dodatkowi wina jest bardzo aromatyczne. Makaronu nie trzeba wcześniej gotować.
Składniki: wym. 20x30
Składniki: wym. 20x30
- 550 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 szt. marchwi - ok 200 g
- pietruszka - ok 20 g
- seler - ok 45 g
- 300 ml bulionu
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka majeranku
- pół łyżki rozmarynu
- 1 łyżeczka bazylii
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 600 ml mleka
- makaron lasagne - płaty - ok pół opakowania
- 70 g żółtego sera
- sól, pieprz
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso przez 5 min z dodatkiem soli i pieprzu.
- Następnie przekładamy mięso do garnka - bez tłuszczu, który się wytopił z mięsa.
- Na patelni na której smażyliśmy mięso na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, do momentu zeszklenia jej. Dodajemy starte na tarce warzywa - marchewkę, pietruszkę oraz selera, smażymy 5 min.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy bulion, wino, majeranek, rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu przez 30 min.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat oraz bazylię i gotujemy jeszcze 10 min. Wyłączamy ogień i odstawiamy.
- W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, dokładanie mieszamy za pomocą trzepaczki i wlewamy mleko. Gotujemy do momentu aż sos zrobi się gęsty- ok 5 min. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Uwaga, aby sos się nie przypalił!
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 smarujemy masłem, wlewamy 4 łyżki sosu beszamelowego, układamy surowe płaty makaronu - mogą na siebie lekko nachodzić. Następnie nakładamy 1/4 mięsa z warzywami, ponownie sos, płaty makaronu oraz część mięsa, czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na końcu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym oraz posypany żółtym serem. Pieczemy ok 35-45 min. w 180st C.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)