Salatka warstwowa z kurczakiem i brokułem

Bardzo szybka i pyszna sałatka. Dzięki temu, że jest ułożona warstwami prezentuje się bardzo efektownie 😉



Składniki: na jedną dużą szklaną salaterkę lub 2 mniejsze
  • 35 dag piersi z kurczaka - pojedyncza 
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 3 szczypty curry 
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego - gęstego
  • 5 łyżki majonezu
  •  3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • brokuł 
  • 170 g sera fety lub cała
  • 1 papryka czerwona
  • pomidor
  • opcjonalnie kukurydza z puszki
  • 100 g ryżu parboiled
  • 80 g żółtego sera
  • 2 garści słonecznika
  • garść pestek z dyni


    1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, mieszamy z solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, ziołami oraz curry. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Smażymy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. 
    2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. 
    3. W kubku mieszamy jogurt, majonez oraz przeciśnięty czosnek oraz dodajemy przyprawy. Odstawiamy do lodówki. 
    4. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i przekładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy al dente ze szczyptą cukru. 
    5. Pomidory kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę i
      przekładamy do oddzielnego naczynia. Z serem feta postępujemy tak samo. 
    6. Pestki prażymy na suchej patelni na najmniejszym palniku, dodajemy szczyptę soli. 
    7. Na dnie salaterki układamy brokuła, którego możemy jeszcze poprzecinać na mniejsze cząstki, na to układamy pomidory, lekko solimy i jeżeli lubimy pikantne to również dodajemy szczyptę pieprzu. Następna warstwa to ser feta, połowa sosu, usmażona pierś z kurczaka, ryż, odcedzona kukurydza, papryka, a na sam koniec pozostały sos, który posypujemy ziarnami słonecznika oraz dyni.

Komentarze