Bardzo szybka i pyszna sałatka. Dzięki temu, że jest ułożona warstwami prezentuje się bardzo efektownie 😉.
Składniki: na jedną dużą szklaną salaterkę lub 2 mniejsze
Składniki: na jedną dużą szklaną salaterkę lub 2 mniejsze
- 35 dag piersi z kurczaka - pojedyncza
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 3 szczypty curry
- 6 łyżek jogurtu naturalnego - gęstego
- 5 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej
- brokuł
- 170 g sera fety lub cała
- 1 papryka czerwona
- pomidor
- opcjonalnie kukurydza z puszki
- 100 g ryżu parboiled
- 80 g żółtego sera
- 2 garści słonecznika
- garść pestek z dyni
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, mieszamy z solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, ziołami oraz curry. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Smażymy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- W kubku mieszamy jogurt, majonez oraz przeciśnięty czosnek oraz dodajemy przyprawy. Odstawiamy do lodówki.
- Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i przekładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy al dente ze szczyptą cukru.
- Pomidory kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę iprzekładamy do oddzielnego naczynia. Z serem feta postępujemy tak samo.
- Pestki prażymy na suchej patelni na najmniejszym palniku, dodajemy szczyptę soli.
- Na dnie salaterki układamy brokuła, którego możemy jeszcze poprzecinać na mniejsze cząstki, na to układamy pomidory, lekko solimy i jeżeli lubimy pikantne to również dodajemy szczyptę pieprzu. Następna warstwa to ser feta, połowa sosu, usmażona pierś z kurczaka, ryż, odcedzona kukurydza, papryka, a na sam koniec pozostały sos, który posypujemy ziarnami słonecznika oraz dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)