Warzywny gulasz z soczewicą

Gulasz robiłam jeszcze na początku grudnia i dopiero teraz doczekał się publikacji. Ech ten czas zdecydowanie za szybko ucieka, a szczególnie zimowe wieczory, niby są długie, ale zegarek chodzi z wariacką prędkością. Ale do rzeczy. Przed Państwem przepis na pyszny i szybki pomysł na obiad, a co najważniejsze zdrowy, bo jest w nim bardzo dużo przemyconych warzyw :).
Przepis pochodzi ze strony link, który nieco zmodyfikowałam. 


 Składniki:
  • por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 10 szt. pieczarek 
  • ½ papryki 
  • 1 szkl. soczewicy zielonej 
  • 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku 
  • 2 szkl. bulionu lub wody
  • 1,5 łyżeczki estragonu 
  • po 1 łyżeczce bazylii, papryki słodkiej, tymianku, oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
    1. Pora oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. 
    2. W garnku podgrzać ok 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, por oraz czosnek, chwilkę podsmażyć. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, a także paprykę pokrojoną w kostkę. 
    3. Do garnka dodać estragon, bazylię, paprykę słodką, tymianek oraz oregano, oprócz majeranku. Całość dusić przez 10 min pod przykryciem. 
    4. Po tym czasie dodać bulion/wodę oraz opłukaną soczewicę. Gotować do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka. 
    5. Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem oraz wsypać majeranek. 
    6. U mnie było to danie pojedyncze bez dodatków, ale można podawać również z surówką i kaszą lub ziemniakami.

Komentarze