Gulasz robiłam jeszcze na początku grudnia i dopiero teraz doczekał się publikacji. Ech ten czas zdecydowanie za szybko ucieka, a szczególnie zimowe wieczory, niby są długie, ale zegarek chodzi z wariacką prędkością. Ale do rzeczy. Przed Państwem przepis na pyszny i szybki pomysł na obiad, a co najważniejsze zdrowy, bo jest w nim bardzo dużo przemyconych warzyw :).
Przepis pochodzi ze strony link, który nieco zmodyfikowałam.
Składniki:
Przepis pochodzi ze strony link, który nieco zmodyfikowałam.
- por
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 10 szt. pieczarek
- ½ papryki
- 1 szkl. soczewicy zielonej
- 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
- 2 szkl. bulionu lub wody
- 1,5 łyżeczki estragonu
- po 1 łyżeczce bazylii, papryki słodkiej, tymianku, oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- Pora oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
- W garnku podgrzać ok 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, por oraz czosnek, chwilkę podsmażyć. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, a także paprykę pokrojoną w kostkę.
- Do garnka dodać estragon, bazylię, paprykę słodką, tymianek oraz oregano, oprócz majeranku. Całość dusić przez 10 min pod przykryciem.
- Po tym czasie dodać bulion/wodę oraz opłukaną soczewicę. Gotować do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka.
- Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem oraz wsypać majeranek.
- U mnie było to danie pojedyncze bez dodatków, ale można podawać również z surówką i kaszą lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)