Siekane kotlety z kurczaka

Przepisem zainspirowała mnie Ania z aniagotuje.pl. Kotleciki są bardzo ekonomiczne, bo podwójna pierś z kurczaka wystarczy spokojnie dla 6 osób. Robiłam również wersję z pieczarkami i papryką i są równie pyszne. Można je modyfikować na wiele sposobów :).






Składniki:
  • 60 dag piersi z kurczaka (podwójna)
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 duże cebule (ok 20 dag)
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki selera (lub 5 łyżek natki pietruszki)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem 
  • można dodać kilka pieczarek i pół papryki
  • olej do smażenia
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty kroimy w kosteczkę, cebulę również. Jeżeli dodajemy pieczarki i paprykę to również drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy czubatą łyżkę masy i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoto z obu stron.

Komentarze