Chaczapuri z jajkiem

 Uwielbiam to danie, szczególnie jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe jest wtedy takie... po prostu idealne, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Robiłam to danie już wiele razy. Raz dodaję mąkę pełnoziarnistą, innym razem tylko zwykłą pszenną, raz cheddar, raz mozzarella, ostatnia edycja wyszła z szynką. Także modyfikować można jak się tylko podoba. My lubimy ze ściętym żółtkiem dlatego albo piekę dłużej albo je przebijam. Przepis pochodzi ze strony smakowity chleb.  Z przepisu wychodzą 3 porządne sztuki, jedna jest wystarczająca na duży głód. :) 

 



Składniki na 3 porcje:

  • 450 g mąki pszennej typ 650-(ja daję typ 450 ok 300 g i 150 g pełnoziarnistej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 g drożdży suchych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki masła - ok 35 g
  • ok 350 g sera (u mnie kulka mozzarelli, mieszanka serów do pieczenia, twardy żółty ser, czasem feta - zależy jakie lubisz)
  • 3 jajka 

    W garnku podgrzewam wodę, mleko oraz masło. Do większej miski wsypuję mąkę, sól, drożdże suszone, wlewam lekko ciepłą mieszankę. Wyrabiam ciasto ok 10 minut, jeśli się klei do rąk to lekko posypuję mąką. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Nakrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. Ser ścieram na grubej tarce, mozzarellę rwę w mniejsze kawałki, fetę kroję w kostkę. Po tym czasie ważę ciasto i dzielę wagę przez 3. Mam wtedy 3 idealne części. Piekarnik nagrzewam do 220 st  grzanie góra-dół. Blat oprószam mąką, każdy placek wyrabiam jeszcze chwilę, następnie rozwałkowuję na okrąg (lub też rozciągam palcami), zwijam brzegi tj. na zdjęciu, potem złączam końce. Środki napełniam serem, dodatkowo możemy na wierzch położyć również pokrojoną szynkę. Gotowe chlebki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 13 - 14minut. Po tym czasie na środek wbijam jajko. Można posypać pieprzem (ser już jest słony). Blaszkę ponownie ostrożnie wkładam do piekarnika i piekę kolejne ok 7 minut lub dłużej (białko musi się ściąć, a ciasto ładnie podpiec). Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu (uwaga - ser jest bardzo gorący!)








Komentarze

  1. Właśnie wstawiłem do piekarnika, lecz w jednym kawałku z całego ciasta, zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, czekam na wiadomość jak wyszło i czy smakowało :)

      Usuń
  2. Wygląda smacznie😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)