Pyszne rogaliki z nadzieniem kokosowym

 Rogaliki są serio pyszne. Ciasto jest mięciutkie, a nadzienie nietypowe w smaku, a zarazem pyszne. Wychodzi ich sporo, bo 48 sztuk, ale to i tak mało :D. Przepis znalazłam na stronie monikismakołyki


Składniki:

Ciasto:

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej 450

    Mleko lekko podgrzewam (nie może być gorące!). Masło roztapiam. W dużej misce mieszam mąkę z suszonymi drożdżami, solą oraz cukrem pudrem. Dodaję mleko, jajka i roztopione ostudzone masło. Wyrabiam ciasto ok 10 min. Kiedy klei się jeszcze mocno do rąk dodaję łyżkę lub dwie mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie kokosowe. 

    Nadzienie:
  • 150 g wiórek kokosowych 
  • puszka mleczka kokosowego
  • 125 g cukru trzcinowego
    + mleko do posmarowania rogalików

    Do garnka wsypuję wiórki kokosowe i cukier, prażę ok 3 min na mniejszej mocy palnika (aż wiórki zaczną lekko łapać brązowy kolor). Wlewam mleczko kokosowe. Gotuję ok 10-12 minut aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszam.

    Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. (góra dół) Ciasto dzielę na 4 równe części. Każdą część formuję na kształtną kulę. Stolnicę lekko oprószam mąką. Ciasto rozwałkowuję do średnicy 30 cm. Nadzienie kokosowe dzielę na 4 części. Jedną część rozsmarowuję na placku po czym dzielę go na 12 części. Rogaliki zwijam od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce.  Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję rogaliki mlekiem i umieszczam na środkowej półce piekarnika. Piekę 12-14 minut. Nakrywam ściereczką, aby nie obeschły.


Komentarze