Rogaliki są serio pyszne. Ciasto jest mięciutkie, a nadzienie nietypowe w smaku, a zarazem pyszne. Wychodzi ich sporo, bo 48 sztuk, ale to i tak mało :D. Przepis znalazłam na stronie monikismakołyki
Składniki:
Ciasto:
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 7 g suszonych drożdży
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 600 g mąki pszennej 450
Mleko lekko podgrzewam (nie może być gorące!). Masło roztapiam. W dużej misce mieszam mąkę z suszonymi drożdżami, solą oraz cukrem pudrem. Dodaję mleko, jajka i roztopione ostudzone masło. Wyrabiam ciasto ok 10 min. Kiedy klei się jeszcze mocno do rąk dodaję łyżkę lub dwie mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie kokosowe.
Nadzienie: - 150 g wiórek kokosowych
- puszka mleczka kokosowego
- 125 g cukru trzcinowego
+ mleko do posmarowania rogalików
Do garnka wsypuję wiórki kokosowe i cukier, prażę ok 3 min na mniejszej mocy palnika (aż wiórki zaczną lekko łapać brązowy kolor). Wlewam mleczko kokosowe. Gotuję ok 10-12 minut aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszam.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. (góra dół) Ciasto dzielę na 4 równe części. Każdą część formuję na kształtną kulę. Stolnicę lekko oprószam mąką. Ciasto rozwałkowuję do średnicy 30 cm. Nadzienie kokosowe dzielę na 4 części. Jedną część rozsmarowuję na placku po czym dzielę go na 12 części. Rogaliki zwijam od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję rogaliki mlekiem i umieszczam na środkowej półce piekarnika. Piekę 12-14 minut. Nakrywam ściereczką, aby nie obeschły.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)