Najlepsze zasmażane buraczki ze śmietaną (na słodko)

Buraczki z tego przepisu są świetnym dodatkiem do kotletów i ziemniaków.  Jak dla mnie są przepyszne :) Najlepsze robi oczywiście Mama.



Składniki: 4 porcje 

  • 500 g buraczków ugotowanych (2 duże sztuki)
  • ok 100 g kwaśnej śmietany - użyłam 15%
  • cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki smalcu/masła
  • płaska łyżka mąki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

    Obraną cebulę kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu (jest to bardzo ważne, żeby cebula na małej mocy palnika powolutku się smażyła do lekkiego zezłocenia, a nie spaliła). Buraki obieram i ścieram na tarce (czasem robię to na grubych oczkach, czasem średnich a czasem na drobnych). Buraki przekładam do garnka, dodaję podsmażoną cebulę. Na tej samej patelni roztapiam łyżkę tłuszczu i dodaję mąkę, chwilę podsmażam. Następnie dodaję śmietanę i smażę ok 2 minuty, ciągle mieszając. Całość przekładam do garnka, mieszam bardzo często i zasmażam parę minut. Pod koniec doprawiam  do smaku cukrem, dodaję również odrobine soli i pieprzu.

Komentarze