Buraczki z tego przepisu są świetnym dodatkiem do kotletów i ziemniaków. Jak dla mnie są przepyszne :) Najlepsze robi oczywiście Mama.
Składniki: 4 porcje
- 500 g buraczków ugotowanych (2 duże sztuki)
- ok 100 g kwaśnej śmietany - użyłam 15%
- cebula średniej wielkości
- 3 łyżki smalcu/masła
- płaska łyżka mąki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu (jest to bardzo ważne, żeby cebula na małej mocy palnika powolutku się smażyła do lekkiego zezłocenia, a nie spaliła). Buraki obieram i ścieram na tarce (czasem robię to na grubych oczkach, czasem średnich a czasem na drobnych). Buraki przekładam do garnka, dodaję podsmażoną cebulę. Na tej samej patelni roztapiam łyżkę tłuszczu i dodaję mąkę, chwilę podsmażam. Następnie dodaję śmietanę i smażę ok 2 minuty, ciągle mieszając. Całość przekładam do garnka, mieszam bardzo często i zasmażam parę minut. Pod koniec doprawiam do smaku cukrem, dodaję również odrobine soli i pieprzu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)