Pyszna przekąska z ciasta francuskiego, cukinii i mozarelli

 Proste, pyszne i szybkie danie. Sprawdzi się na kolację, czy też jako przekąska na jakąś imprezę.



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego
  • ser mozzarella 1 kulka
  • około pół cukinii 
  • oliwa z oliwek/olej 
  • opcjonalnie szynka jeden plaster, pomidorki koktajlowe ok 2 sztuki, ser żółty
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

    1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
    2. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych części. 
    3. Każdy kawałek smaruję za pomocą pędzelka oliwą, dosłownie odrobina ( na całość zużyłam ok łyżki oliwy). 
    4. Cukinię kroję w bardzo cienkie plastry, szynkę w kosteczkę, mozzarellę rwę na kawałki. 
    5. Układam 4 plasterki cukinii na jeden kawałek ciasta, następnie ser, szynkę, pokrojone pomidorki, całość posypuję solą, pieprzem i sporą ilością ziół prowansalskich. Piekę ok 20 minut do czasu, aż ciasto z wierzchu jak i pod spodem będzie ładnie rumiane.


Komentarze