Pyszne drożdżówki z makiem

 Ciasto na drożdżówki jest od Pyszna_codziennosc. Masę makowa od Menu Dorotki z drobną modyfikacją. Wyszło przepysznie. Na ciepło, polane lukrem z sokiem z cytryny są mega pyszne, na drugi dzień są również tak samo dobre :). 


Składniki na ciasto: 

  • 100 ml ciepłego mleka 
  • 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g mąki typ 450
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • mleko do posmarowania

    1. Do miseczki wlewam mleko, drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, mieszam, odstawiam na ok 10min. do wyrośnięcia. 
    2. Do dużej misy wsypuję 300 g mąki , 30 g cukru, wbijam jajko, wlewam masło i rozczyn, wyrabiam ciasto ok 10 min, ma być miękkie i elastyczne. Zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. (zazwyczaj miskę z ciastem wkładam do piekarnika, oczywiście zimnego).

      Składniki na masę makową:  550 g gotowej masy
      • 100 g maku mielonego 
      • 125 ml mleka 
      • 25 g masła
      • 75 g miodu
      • 50 g migdałów
      • 50 g orzechów włoskich
      • 50 g rodzynek
      • 50 g skórki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
      • 1 białko

        1. Mleko gotuję, kiedy jest już gorące wsypuję mak, mieszam i gotuje ok 3 minut. Odstawiam i do jeszcze gorącego maku dodaję masło, które ma się roztopić. 
        2. Migdały i orzechy z grubsza siekam dużym nożem, rodzynki zalewam wrzątkiem i po 5 minutach odcedzam je na sitku 
        3. Do ostudzonego maku dodaję miód i posiekane bakalie, rodzynki i skórkę z pomarańczy.
        4. Białko ubijam na sztywno i dodaję do masy i całość dokładnie mieszam. 
        5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę ugniatam, następnie rozwałkowuje je na prostokąt 30cm x 40cm, można lekko podsypać mąką jeśli ciasto się klei. 
        6. Rozsmarowuję masę na ciasto i zwijam ciasno wzdłuż dłuższego boku. 
        7. Kroję na ok 4 cm kawałki. Następnie trzonkiem drewnianej łyżki lub dość grubym nożem naciskam na środku każdej drożdżówki
        8. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia  i posmarować mlekiem, zostawiam na kolejne 20 min do wyrośnięcia (przykryte)
        9. Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 18 minut.Muszą być rumiane z wierzchu i od spodu. 
        10. Polewam lukrem ( ok pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny -najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać czy jest odpowiednia konsystencja)




           

           




Komentarze