Ciasto na drożdżówki jest od Pyszna_codziennosc. Masę makowa od Menu Dorotki z drobną modyfikacją. Wyszło przepysznie. Na ciepło, polane lukrem z sokiem z cytryny są mega pyszne, na drugi dzień są również tak samo dobre :).
Składniki na ciasto:
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 300 g mąki typ 450
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
- mleko do posmarowania
- Do miseczki wlewam mleko, drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, mieszam, odstawiam na ok 10min. do wyrośnięcia.
- Do dużej misy wsypuję 300 g mąki , 30 g cukru, wbijam jajko, wlewam masło i rozczyn, wyrabiam ciasto ok 10 min, ma być miękkie i elastyczne. Zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. (zazwyczaj miskę z ciastem wkładam do piekarnika, oczywiście zimnego).Składniki na masę makową: 550 g gotowej masy
- 100 g maku mielonego
- 125 ml mleka
- 25 g masła
- 75 g miodu
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 białko
- Mleko gotuję, kiedy jest już gorące wsypuję mak, mieszam i gotuje ok 3 minut. Odstawiam i do jeszcze gorącego maku dodaję masło, które ma się roztopić.
- Migdały i orzechy z grubsza siekam dużym nożem, rodzynki zalewam wrzątkiem i po 5 minutach odcedzam je na sitku
- Do ostudzonego maku dodaję miód i posiekane bakalie, rodzynki i skórkę z pomarańczy.
- Białko ubijam na sztywno i dodaję do masy i całość dokładnie mieszam.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę ugniatam, następnie rozwałkowuje je na prostokąt 30cm x 40cm, można lekko podsypać mąką jeśli ciasto się klei.
- Rozsmarowuję masę na ciasto i zwijam ciasno wzdłuż dłuższego boku.
- Kroję na ok 4 cm kawałki. Następnie trzonkiem drewnianej łyżki lub dość grubym nożem naciskam na środku każdej drożdżówki
- Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem, zostawiam na kolejne 20 min do wyrośnięcia (przykryte)
- Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 18 minut.Muszą być rumiane z wierzchu i od spodu.
- Polewam lukrem ( ok pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny -najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać czy jest odpowiednia konsystencja)
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)