Czyli szybkie danie z 4 składników, w sam raz gdy w lodówce totalna bida, a jeść coś trzeba. 😂
Nie ma w nich dodatku mąki, tylko kasza manna, dzięki czemu są bardziej chrupiące.
Składniki:
Nie ma w nich dodatku mąki, tylko kasza manna, dzięki czemu są bardziej chrupiące.
Składniki:
- ziemniaki 1,3 kg- ok 11 średnich sztuk
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- Ziemniaki obieramy, w przypadku młodych skrobiemy.
- Połowę opłukanych ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na tarce typowej do ziemniaków (gdzie wychodzi papka 😄).
- Odlewamy powstałą wodę i dodajemy jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kaszę oraz przyprawy.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po łyżce ziemniaków i następnie je spłaszczamy, smażymy do zezłocenia. Smacznego 😊
Wyglądają bardzo apetycznie. Wyszły niezwykle złociste :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam placów z kaszą, zawsze dawałam mąkę ziemniaczaną :) często też wrzucam jakieś zioła do środka albo szczypiorku dla ostrości :) myślę że w prostych daniach grunt to brać warzywa ze sprawdzonego źródła, bo często te marketowe warzywa są bez smaku, a w okolicy może jest jakiś dobry producent warzyw ekologicznych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. 🙂
UsuńO warzywka nie muszę się martwić, ponieważ mamy swój ogród warzywny jak i ziemniaki 😊