Pieczona kiełbasa z ziemniakami

 Danie jest bardzo aromatyczne, smaczne, łatwe i szybkie 😊


Składniki: 2 duże porcje
  • 6 sztuk dużych ziemniaków (u mnie po obraniu ok 550g)
  • kiełbasa biała surowa ok 260 g
  • pół czerwonej papryki lub jedna podłużna 
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju do warzyw + 1 łyżka do posmarowania naczynia
  • 4 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki soli
  • po szczypcie pieprzu, tymianku, rozmarynu, słodkiej papryki czerwonej


    Ziemniaki, czosnek oraz cebulę obrać, paprykę oczyścić z nasion. Ziemniaki pokroić wzdłuż na pół, następnie połówkę na 3 części (tzw. łódeczki). Jeśli są mniejsze to kroję połówki tylko na 2 części. Cebulę pokroić w bardzo grube piórka, paprykę w grubą kostkę, a ząbki czosnku tylko na pół. Wszystkie warzywa przełożyć do miski (oprócz czosnku), zalać 3 łyżkami oleju i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. W naczyniu żaroodpornym rozsmarować łyżkę oleju. Wyłożyć przyprawione warzywa, poukładać równomiernie czosnek. Kiełbaski naciąć z obydwu stron, posmarować je olejem z przyprawami, który został w misce po warzywach i położyć je na ziemniakach. Całość piec ok 50-55 minut w 200 ℃ z funkcją góra -dół. Po upieczeniu posypać natką pietruszki



 

Komentarze

  1. Fajne i proste danie, w sam raz na obiadek. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) można je także dowolnie modyfikować :)
      Również pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)