Składniki: 2 duże porcje
- 6 sztuk dużych ziemniaków (u mnie po obraniu ok 550g)
- kiełbasa biała surowa ok 260 g
- pół czerwonej papryki lub jedna podłużna
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju do warzyw + 1 łyżka do posmarowania naczynia
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- po szczypcie pieprzu, tymianku, rozmarynu, słodkiej papryki czerwonej
Ziemniaki, czosnek oraz cebulę obrać, paprykę oczyścić z nasion. Ziemniaki pokroić wzdłuż na pół, następnie połówkę na 3 części (tzw. łódeczki). Jeśli są mniejsze to kroję połówki tylko na 2 części. Cebulę pokroić w bardzo grube piórka, paprykę w grubą kostkę, a ząbki czosnku tylko na pół. Wszystkie warzywa przełożyć do miski (oprócz czosnku), zalać 3 łyżkami oleju i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. W naczyniu żaroodpornym rozsmarować łyżkę oleju. Wyłożyć przyprawione warzywa, poukładać równomiernie czosnek. Kiełbaski naciąć z obydwu stron, posmarować je olejem z przyprawami, który został w misce po warzywach i położyć je na ziemniakach. Całość piec ok 50-55 minut w 200 ℃ z funkcją góra -dół. Po upieczeniu posypać natką pietruszki
Fajne i proste danie, w sam raz na obiadek. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) można je także dowolnie modyfikować :)
UsuńRównież pozdrawiam :)